Fie ca iti place sa gatesti dar nu vrei sa inunzi casa cu mirosuri de mancare, fie ca manageriezi un restaurant in cadrul caruia iti doresti ca izurile mediteraneene sa nu deranjeze clientii, un lucru e cert: ai nevoie de o hota care sa-si faca treaba si pe care sa stii cum e corect sa o ingrijesti pentru o functionare optima de lunga durata. Pentru asta, cea mai buna solutie este sa angajezi o firma specializata de curatare a hotei este cea mai buna solutie.
Un lucru deosebit de important atunci cand folosim o hota este sa nu uitam, dupa o anumita perioada de timp, sa o curatam. Atat in exterior, cat si in interior. In acest fel creste perioada de folosire, uzura se instaleaza mai lent si putem prevenii incendiile care pot fi cauzate de resturile de grasime de pe hota propriu-zisa, de pe filtrele acesteia, ventilatoarele si gurile de evacuare cu care aceasta este prevazuta.
Hotele care functioneaza in restaurante, de dimensiuni mai mari, vin cu recomandarea de a fi curatate de doua ori pe an pentru a ramane la stardadul optim de functionare. Intregul proces poate dura cateva ore insa rezultatele pe termen lung sunt incredibile. Substantele folosite, la fel si obiectul de curatare folosit (carpa din material textil, burete, laveta din fibre optice) este de preferabil sa fie unul speciat conceput pentru o astfel de activitate. Firmele care se ocupa cu aceasta treaba au, de multe ori, contracte cu distribuitori de produse profesionale, speciale pentru curatarea dispozitivelor de acest gen.
Inainte de a se apuca de curatarea hotei este recomandat sa pregateasca spatiul in care aceasta se afla. Deoarece substantele folosite sunt chimice si pot dauna invelisului altor aparate de bucatarie, este de preferat sa se acopere lucrurile din jurul hotei si podeaua pe care s-ar putea scurge lichidul. Curatarea acestor sisteme de evacuare este, de cele mai multe ori, o munca dezordonata care poate murdari bucataria, asa ca inainte de toate, firma angajata se asigura ca o mentineti curata. Odata ce bucataria a fost pregatita, se scot filtrele hotei si se pulverizeaza cu produse chimice de curatare; acestea vor sta la inmuiat mai bine de cateva ore. Aceste solutii slabesc aderenta grasimii intarite, iar indepartarea ei devine mai usoara. Membrii echipei de curatenie a hotelor se vor ocupa si de ventilatorul de evacuare pe care il va scoate din interiorul hotei. Acest lucru se face pentru o curatare amanuntita, ajungandu-se in locurile neaccesibile de catre persoanele necalificate. Ventilatorul este curatat cu substante atat in partea superioara, cat si in partea de jos, iar apoi mizeria este indepartata cu ajutorul spalarii cu presiune. In foarte multe cazuri, utilizatorii decid sa schimbe, in timpul acestui proces, centura ventilatorului. Grasimea greu de indepartat este stearsa manual, insa dupa pulverizare rezidurile pot fi eliminate cu ajutorul unui jet de apa.
Firmele de curatenie poseda masini speciale care curata intregul sistem de sus in jos, apa murdara putand fi stransa cu usurinta intr-un recipient. Odata ce filtrele si ventilatorul, impreuna cu celelalte componente, au fost curatate si sterse, ele sunt pregatite pentru remontare. Echipa, ca un ultim retus, sterge exteriorul hotei cu o solutie speciala care protejeaza si da acesteia un aspect placut, nou.
Inainte de a se pronunta cu finalitatea actiunii de curatare, unul dintre membrii echipei, calificat in acest sens, face verificari pentru a asigura o functionare corecta si pentru a elimina orice fel de pericol.
Dupa toate acestea, angajatorului ii este inmanat un certificat in cadrul caruia sunt trecute data ultimei inspectii. Unele firme aleg sa lipeasca certificatul colantat pe spatele hotei pentru a fi siguri ca la urmatoarea activitate de curare acesta va fi usor de gasit. Aceasta procedura este stabilita prin lege, este obligatorie si dovedeste inspectorilor de incendiu, de sanatate si agentilor de asigurari ca hota de bucatarie a fost curatata intr-o anumita perioada, la o data exacta.
Curatarea periodica a hotelor, mai ales a celor mari, profesionale, folosite de cele mai multe ori in restaurante, nu este necesara decat pentru buna functionare a acestora, ci mai mult, pentru a pastra standardul calitatii produsului dumneavoastra si pentru a nu intampina probleme de genul incendiilor sau al pierderii licentei de activitate.