Curatarea si Intretinerea Hotei

Curatarea si Intretinerea Hotei

curatare intretinere hotaIntretinerea si curatarea regulata a hotei asigura performante bune si prelungirea duratei de viata a acesteia. Utilizarea regulata a detergentilor speciali pentru suprafetele din inox si a celor de dizolvare a grasimilor din bucatarie pot prelungi durata de viata a produsului.

Inainte de orice operatie de curatare sau intretinere a hotei, deconectati hota de la reteaua electrica scotand stecherul din priza sau deconectand intrerupatorul general al locuintei. 

Filtrul pentru grasime

Filtrele din aluminiu retin grasimea din aburi si impuritatile din aerul ambiental. Filtrele din aluminiu se spala cel putin lunar, manual sau in masina de spalat vase. Nu Ie reasezati doar decat in momentul uscarii complete.

 • Filtrul din material spongios impotriva grasimii trebuie sa fie spalat in apa calda cu sapun o data pe luna (tineti-l la inmuiat timp de 1-2 ore, nu-l stoarceti, eventual repetati operatia si inlocuiti-l cu un filtru nou la fiecare 5-6 spalari).
 • Filtrul de hartie pentru grasime trebuie inlocuit o data pe luna.
 • Filtrul de hartie pentru grasime cu alarma trebuie inlocuit cel putin o data la doua luni sau in orice caz cand culoarea de la partea superioara devine vizibila prin orificiile gratarului.
 • Filtrul de hartie este colorat pe o parte iar aceasta culoare nu trebuie sa fie vizibila prin orificiile gratarului cand acesta este pus la loc.
 • Filtrul metalic pentru grasime are o durata nelimitata si trebuie sa fie spalat o data pe luna sau manual sau in masina de spalat vase (60°C) cu detergentii respectivi.

Lasati filtrul sa se usuce fara a-l deteriora si puneti-l la locul sau. Ori de cate ori se efecueaza curatirea sau inlocuirea filtrului pentru grasime efectuati si curatenia celorlalte parti vizibile ale hotei.

Filtru pe baza de carbon

O atentie speciala trebuie acordata filtrului de grasime si pentru hotele care folosesc filtre de carbon, acestor filtre de carbon.

Filtrul pe baza de carbon nu poate fi nici spalat si nici regenerat. in conditiile unei folosiri normale, filtrul pe baza de carbon trebuie sa fie schimbat

 • o data la 6 luni (Filtru rectangular pe baza de carbon)
 • o data la 4 luni (Filtru circular pe baza de carbon).

Inlocuirea becurilor

 • Extrageti dispozitivul de colectare a aburilor (unde este prevazut).
 • Desfaceti gratarul sau plafoniera si scoateti filtrul pentru grasime.
 • Scoateti becul ars si inlocuiti-l cu unul nou cu aceeasi valoare electrica si inchideti la loc gratarul sau plafoniera sau filtrul metalic pentru grasime.

Curatarea hotei

Carcasa hotei se curata cu o carpa moale, imbibata cu apa sau alcool. 

 • Folositi o carpa moale cu spirt sau un detergent lichid nu foarte concentrat. Nu se folosesc substante abrazive.

In cazul lipsei de observatie ale instructiunilor de curatire a hotei sau pentru inlocuirea sau curatarea filtrelor exista pericolul de incendiu.